Dreptul de a trăi într-o altă țară a Uniunii Europene

Drepturile fundamentale

Ca cetățean al Uniunii Europene aveți dreptul să aveți reședința și să vă instalați într-o altă țară a Uniunii Europene.

Familia

Acest drept fundamental se aplică și membrilor familiei dumneavoastră. Dacă membrii familiei nu sunt cetățeni ai Uniunii Europene, țara de destinație le-ar putea cere o viză de intrare.

Dreptul de instalare

Pentru o durată mai mică de trei luni nu aveți nevoie decât de pașaport sau de cartea de identitate în perioada de valabilitate.

Pentru o durată mai mare de trei luni aveți dreptul să vă instalați într-o altă țară a Uniunii Europene dacă vă aflați într-una din situațiile următoare:

  • sunteți salariat sau desfășurați o activitate independentă în țara de primire;
  • sunteți înscris la o instituție/stabiliment public sau privat pentru studii, inclusiv pentru instruire profesională;
  • dispuneți de resurse suficiente pentru dumneavoastră și familia dumneavoastră, precum și de o asigurare globală de boală în țara de primire.

Informații suplimentare sunt disponibile pe pagina Europa ta.

Mașina

Dacă aveți o mașină nouă nicio verificare nu vă poate fi impusă în țara de primire. Dacă mașina este uzată vi se poate cere un control tehnic.

Ca regulă generală, trebuie să vă înmatriculați mașina în țara de primire și să plătiți taxa de înmatriculare și vigneta pentru țara respectivă.

Vă puteți utiliza mașina într-o altă țară fără să platiți taxe, temporar, șase luni din douăsprezece. Această dispoziție nu se aplică lucrătorilor frontalieri (care lucrează zilnic într-o țară străină).

Permisul de conducere

Puteți circula în țara de primire cu permisul de conducere emis în țara dumneavoastră de origine. Totuși, țara de primire va aplica propriile dispoziții cu privire la durata valabilității permisului, vizitele medicale și dispozițiile fiscale.

Patrimoniul

Puteți dispune de patrimoniul propriu fără restricții și fără a plăti taxe și impozite la intrarea în țara de primire.

Fiscalitatea

Pentru a evita dubla impunere, trebuie să precizați dacă sunteți „rezident în scop fiscal” în noua țară, ceea ce înseamnă că declarați acolo întregul venit.

Pentru asta, trebuie să contactați serviciile fiscale din țara dumneavoastră de origine și din țara de primire. Verificați și dacă sunt formalități de îndeplinit înainte de plecarea dumneavoastră.

Dreptul de vot

Aveți aceleași drepturi de vot, active și pasive, cu cetățenii țării de primire, la următoarele scrutinuri:

  • alegeri municipale (locale): dacă votați în țara de primire nu pierdeți automat dreptul de vot în țara de origine;
  • alegerile europene: trebuie să vă înscrieți pe listele electorale. Dacă votați în țara de primire pierdeți automat dreptul de vot în țara de origine.

Sursa:

Commission européenne “Vivre, travailler, étudier dans un autre pays de l’Union européenne – Un apercu de vos droits dans l’Union européenne”, Luxembourg.