Drepturile fundamentale
Ca cetățean al Uniunii Europene aveți dreptul să vă duceți în orice țară a Uniunii Europene fără să îndepliniți formalități speciale. Tot ce vă trebuie este un pașaport sau o carte de identitate în perioada de valabilitate.
Valabilitatea documentului de identitate vă poate fi verificată dar, nicio întrebare privind durata și finalitatea călătoriei nu trebuie să vi se pună.
Dreptul de a călători nu poate fi limitat decât de motive de politică publică, securitate publică sau sănătate publică.
Familia
Membrii familiei, indiferent de naționalitatea lor, pot să vă însoțească. Cetățenilor țărilor terțe (non-UE) li se poate solicita, în funcție de naționalitatea lor, o viză de intrare.
Spațiul Schengen
În „spațiul Schengen” nu sunt, în general, controale de identitate la frontierele interne.
În prezent (septembrie 2023), spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 27 de țări:
- 23 dintre cele 27 de state membre ale UE
- toate statele membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția)
La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cea de a 27-a țară membră cu drepturi depline a spațiului Schengen. Controalele la frontierele interne cu Bulgaria, Cipru și România nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu face parte din spațiul Schengen.
Sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen:
- Franța
- Germania
- Italia
- Belgia
- Olanda
- Luxemburg
- Danemarca
- Grecia
- Spania
- Portugalia
- Suedia
- Finlanda
- Austria
- Cehia
- Slovacia
- Estonia
- Lituania
- Letonia
- Polonia
- Ungaria
- Slovenia
- Malta
- Croația
- Norvegia
- Islanda
- Elveția
- Liechtenstein.
Călătoria cu avionul
Conform dreptului comunitar, dacă vi se refuză îmbarcarea, dacă zborul este anulat, dacă suferiți întârzieri importante sau dacă vă sunt pierdute bagajele aveți dreptul la o indemnizație în baza unei plângeri.
Sănătatea
Dacă în timpul unei călătorii în interiorul Uniunii Europene vă îmbolnăviți sau aveți un accident, dumneavoastră și familia dumneavoastră sunteți îndreptățiți să primiți îngrijiri imediate în țara respectivă. Pentru aceasta trebuie să aveți cardul european de sănătate pe care îl obțineti din țara de origine înaintea plecării. Această dispoziție este valabilă în cazul sejururilor de scurtă durată în străinătate. Pentru România accesați pagina Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Cumpărături destinate uzului personal
Puteți achiziționa, într-o țară a Uniunii Europene, bunuri și servicii de uz personal cu aplicarea acelorași dispoziții fiscale practicate în țara respectivă față de proprii cetățeni și le puteți lua cu dumneavoastră. Această dispoziție nu se aplică totuși mașinilor noi. În ceea ce privește alcoolul și țigările, în anumite cazuri, se pot solicita dovezi pentru atestarea faptului că sunt destinate uzului personal.
Pentru mai multe informatii va recomadam pagina UE privind Uniunea vamală și fiscală.
Sursa:
Commission européenne „Vivre, travailler, étudier dans un autre pays de l’Union européenne – Un aperçu de vos droits dans l’Union européenne”, Luxembourg