Părinții fondatori ai Uniunii Europene

După cel de-al doilea război mondial, lideri europeni vizionari au pus bazele construcției europene. Printre aceștia putem enumera pe: Robert Schuman, Jean Monnet, Konrad Adenauer, Winston Churchill, Walter Hallstein.

Robert Schuman

Robert Schuman este considerat arhitectul proiectului de integrare europeană.

Omul de stat Robert Schuman, jurist eminent și ministru francez al afacerilor externe în perioada 1948-1952, este considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene.

În colaborare cu Jean Monnet, a elaborat planul Schuman, celebru în lumea întreagă, pe care l-a prezentat la data de 9 mai 1950  (Declarația Schuman),considerată astăzi data nașterii Uniunii Europene. Planul propunea exercitarea unui control comun asupra producției de cărbune și oțel, materiile prime cele mai importante pentru industria armamentului.Ideea de bază era aceea că o țară care nu deține controlul asupra producției de cărbune și oțel nu va avea mijloacele necesare pentru a lupta într-un război.

Jean Monnet

Viziunea lui Jean Monnet a fost la originea Uniunii Europene.

Consilier pe probleme economice și om politic francez, Jean Monnet și-a dedicat viața cauzei integrării europene. A fost sursa de inspirație a planului Schuman, care prevedea unificarea industriei grele a Europei occidentale.

Monnet provenea din regiunea franceză Cognac. După terminarea studiilor, la vârsta de 16 ani, a călătorit în întreaga lume datorită profesiei sale de distribuitor de coniac și, ulterior, de bancher. În timpul celor două războaie mondiale, a ocupat poziții înalte în domeniul producției industriale, în Franța și în Regatul Unit.

Konrad Adenauer

Primul cancelar al Republicii Federale Germania, care s-a aflat în fruntea acestui nou stat din 1949 până în 1963, a schimbat mai mult decât oricine altcineva Germania postbelică și cursul istoriei europene.

O piatră de temelie a politicii externe a lui Adenauer a fost reconcilierea cu Franța. Colaborarea sa cu președintele francez Charles de Gaulle a marcat un moment de cotitură în istoria Europei: în 1963, Franța și Germania, odinioară rivale de neîmpăcat, au semnat un tratat de prietenie care a reprezentat unul dintre cele mai importante repere ale integrării europene.

Winston Churchill

Winston Churchill, fost ofițer de armată, reporter de război și prim-ministru al Marii Britanii (1940-1945 și 1951-1955), a fost unul dintre cei care au propus pentru prima dată crearea „Statelor Unite ale Europei”. Experiențele trăite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial l-au convins că doar o Europă unită poate garanta pacea. Țelul său era eliminarea pentru totdeauna a ideilor naţionaliste și beligerante.

Alcide de Gasperi

Din 1945 până în 1953, Alcide de Gasperi, în calitate de prim-ministru și ministru al afacerilor externe, a trasat politica internă și externă a Italiei postbelice.

A promovat numeroase inițiative favorabile unificării Europei occidentale, lucrând la realizarea Planului Marshall și creând legături economice strânse cu alte țări europene, în special cu Franța.

Walter Hallstein

Walter Hallstein a fost primul președinte al Comisiei Europene, în perioada 1958-1969, un european dedicat și un promotor decisiv al integrării europene.

În calitate de președinte al Comisiei Europene, Hallstein s-a implicat în realizarea rapidă a pieței comune. Marele său entuziasm și puterea sa de convingere au servit cauza integrării europene chiar și după încheierea mandatului de președinte al Comisiei. Pe durata mandatului său, unificarea europeană a cunoscut progrese remarcabile.

Sursa: Portalul Uniunii Europene: Părinții fondatori ai UE