Simbolurile Uniunii Europene

1. Drapelul european

Drapelul european are fond albastru. Pe acest fond sunt dispuse în cerc 12 stele galbene. Numărul stelelor nu are legătură cu numărul statelor membre. Cele 12 stele dispuse în cerc simbolizează idealurile de unitate, solidaritate și armonie dintre popoarele europene.

Inițial, acest drapel a fost drapelul Consiliului Europei. Acesta l-a utilizat începând cu anul 1955. Consiliul Europei a recomandat instituțiilor Comunităților Europene să adopte acest drapel. În anul 1983 Parlamentul European l-a adoptat. Din anul 1985, drapelul a devenit emblema oficială a Comunităților Europene.

Cei interesați pot descărca fișierul cu drapelul european accesând portalul oficial al Uniunii Europene.

2. Imnul european

Aria care constituie imnul european este extrasă din Simfonia a noua de Beethoven. Fiind interpretată ca imn european este fără cuvinte.

Puteți afla mai multe despre imnul european și îl puteți asculta accesând portalul oficial al Uniunii Europene.

3. Ziua Europei – 9 mai

Ideea unei Europe unite a fost lansată pe 9 mai 1950 de către Robert Schuman, la acea dată ministrul francez al afacerilor externe. El a ținut un discurs la Quai d’Orsay care a stat la baza creării primei Comunități europene (Declarația Schuman). Ulterior, ca recunoaștere a valorii istorice a acestui moment, ziua de 9 mai a fost declarată ziua Europei.

4. Deviza Uniunii Europene

„Unitate în diversitate” („Unie dans la diversité” – varianta în limba franceza; „United in diversity” – varianta in limba engleza).

Această deviză a fost folosită pentru prima dată în anul 2000.